Wenst u meer info of een gratis prijsofferte contacteer ons dan vrijblijvend op het nr 0477/319198 of via het contactformulier


© 2016 Leauprotect.be

Reinigen - Herstellen - Beschermen
Wat doen wij? Onze realisaties Contact
Tel:0477/319198

Uw gevel laten bepleisteren, een goede keuze!

Wanneer er ook een isolatie-eis is, kan sierpleister op isolatie aangebracht worden.

Sierpleister is prachtig wanneer deze perfect wordt aangebracht en wanneer alle details grondig worden aangepakt. Bij L'eau Protect kan u rekenen op deze correcte afwerking. Oog voor detail en streven naar perfectie zorgen voor een onberispelijk resultaat!

Wanneer kies je voor sierpleister?

Sierpleister kan worden toegepast bij renovatie, maar wordt evenzeer aangebracht bij nieuwbouwprojecten.

Sierpleister kan op iedere vorm van metselwerk worden toegepast, zonder dat het uitmaakt hoe oud of in welke toestand deze zich bevindt. Qua voorbereiding kan dit wel verschillen geven: zo is het mogelijk dat de gevel eerst moet worden opgeschoond alvorens men aan het werk kan gaan.

Soorten gevelbepleistering

Concreet bestaan er twee hoofdsoorten gevelbepleisteringen:

Op het gebied van kwaliteit zijn beide soorten aan elkaar gewaagd, maar elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen:

De belangrijkste eigenschap is de bestandheid tegen weersinvloeden.

Het bindmiddel betaat uit een kunsthars op basis van siloxaan, silicone of silicaat.

Het is meer waterdicht dan de minerale (kalk-)pleister en daarom wordt het ook meer gebruikt bij nieuwbouwwoningen.

Het voordeel is wel dat deze veel elastischer zijn en op zeer grote oppervlakten kunnen gebruikt worden.

Dit type van pleister bevat solventen.

De belangrijkste eigenschap is de bijzonder goede waterdampdoorlaatbaarheid.

De minerale gevelpleister (of kalkpleister) is dus het beste om het vocht naar buiten toe af te voeren. Vandaar dat het de betere keuze is voor oudere gebouwen omdat het risico op opstijgend vocht daar het grootst is.

Kalk in combinatie met cement is een iets ecologischer oplossing, maar is minder geschikt voor woningen die reeds last hebben van opstijgend vocht omdat het materiaal iets minder waterdampdoorlatend is. Als het water niet voldoende naar buiten kan, dan bestaat de mogelijkheid dat het behangpapier loskomt en er schimmels ontstaan.

Andere gebruikte grondstoffen in de gevelpleister zijn:


Vormen en afwerkingen bij gevelbepleistering

Zowel de minerale als de kunstharspleister kunnen worden afgewerkt met een brede waaier aan vormen: vlak, ruw, geschuurd, geribd, afgeplat, met een bepaalde structuur, … Door te zorgen voor contrasten van diverse kleuren en texturen kan sierpleister een belangrijke bijdrage leveren aan de uiterlijke vormgeving van gebouwen.

Doorgaans worden er verschillende lagen geplaatst: eerst een voorbereidende laag, dan een onderlaag en vervolgens de uiteindelijke afwerkingslaag.

Technieken & Afwerkingen

Kaleien is een schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister op de muren wordt aangebracht met een borstel. Bovenop de kaleilaag kan een kalkverf worden aangebracht die de uiteindelijke kleur van de gevel bepaalt.

Krabbepleistering is een afwerking die vooral buiten toegepast wordt. Er wordt een laag krabpleister opgezet en na voldoende droging wordt de toplaag met behulp van een krabber egaal gemaakt. De textuur is korrelig en lijkt op een grove sierpleister.

Een krabpleister – ook wel mineraal pleister genoemd – biedt meer mogelijkheden op het gebied van afwerking (gekrabd, vlak, korrelig, schorsstructuur,…).


Siliconenpleister is een materiaal dat een zekere krasvastheid heeft en is elastischer en wat makkelijker onderhoudbaar dan krabpleister.

Dit is een systeem waarbij men aan de buitenzijde een isolatielaag aanbrengt met daarover de uiteindelijke gevelpleister. Deze wijze van gevelbepleistering vraagt een grotere investering maar heeft als voordeel dat het een aanzienlijk hoge isolatiewaarde biedt terwijl er geen risico is op de vorming van koudebruggen (en dus barsten) omdat de isolatieplaten de gehele gevel bedekken.

Deze techniek bestaat uit zeer fijn gemalen glas. Glaspleister is gemaakt van een meerkleurig kunstharssierpleister en is verkrijgbaar in verschillende korreldiktes en kleursamenstellingen op basis van glaskorrels en hoogwaardig acrylaathars voor binnen en buiten. Het is weerbestendig, slagregendicht, dampdoorlatend, zonder weekmakers, spanningarm, stoot- en krasvrij.

Onderhoud, voordelen en nadelen

Onderhoud van een bepleisterde gevel.

In de meeste gevallen is het al voldoende de gevel te onderhouden met doodgewoon water. Soms is het aangeraden om een extra waterwerende behandeling aan te brengen.

Gevelbepleistering en vervuiling.

Gevelpleister is zeer vatbaar voor vervuiling. Dit is ook afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte pleister. Het is hierbij soms aangeraden om raamdorpels met druipneuzen, dakoversteken of een gevelboord van ongeveer 50 cm in een ander materiaal te gebruiken om toch een deel van de ergernis te voorkomen.

In industrierijke (en bosrijke) gebieden is het aangeraden om een waterwerende behandeling aan te brengen. Dit biedt als extra voordeel dat ze mos- en algenvorming tegengaan en dus ook dat de gevel minder vatbaar is voor vervuiling.

Het reinigen van een gevel kan met een hogedrukreiniger die is afgesteld op 40 bar. Dit dient toch elke vijf jaar te gebeuren, in sommige gevallen is het nodig om dit sneller te doen. Hoe ruwer het oppervlak, hoe meer deze gevel gevoeliger is aan vervuiling.

Als je opmerkt dat er zwarte vlekken en druipvlekken aanwezig zijn, dan kan het voldoende zijn de gevel te reinigen: dit duidt meestal op de aanwezigheid van microalgen.

Merk je echter op dat er zich kringen vormen (boven- of onderaan de muren) dan kan dit betekenen dat de pleister water absorbeert. Kijk zeker de afdichtingen na zowel bovenaan als onderaan de muren.

Voor de renovatie van een gevelbepleistering is er een verf voorzien die het bepleisterde oppervlak perfect kan bedekken. De verf is beschikbaar in meer dan 144 verschillende tinten, keuze genoeg dus.

Voordelen en nadelen van gevelbepleistering

De materialen zijn relatief goedkoop;

Het is ideaal bij renovatie en kan dus ook (licht) beschadigde muren verbergen;

Het is mogelijk om isolatie te plaatsen. Dit dient wel te gebeuren vóór het aanbrengen van de gevelpleister;

Gevelbepleistering laat geen water door als deze correct is aangebracht. Daarentegen is het wel waterdampdoorlatend wat nodig is om alle waterdamp naar buiten toe af te voeren;

Het aanbrengen van een waterwerende behandeling is mogelijk (en in sommige gevallen zelfs zeer sterk aan te raden) en deze biedt tegelijkertijd een betere weerstand tegen vervuiling.

Gevelpleister is zeer geschikt om complexe gebouwdelen mee af te werken: ronde vormen, hoeken, …

Bij verbouwingen (bijvoorbeeld verkleinen of vergroten van het raam) kunnen de onregelmatigheden van de verschillende bakstenen (oude bakstenen t.o.v. oppervlakten waar werd gewerkt) perfect verborgen worden met crépi.

Alhoewel het materiaal op zich vrij goedkoop is, kan het zijn dat je in totaliteit duurder uitkomt: het aanbrengen kost heel wat tijd en de aangerekende uren zullen dus meer doorwegen dan de prijs van de nodige materialen en grondstoffen.

Afhankelijk van de samenstelling van de pleister, is deze toch vrij vatbaar voor vervuiling.

Gevels worden al letterlijk eeuwen gebruikt om de buitenmuren af te werken. Het is ideaal om te combineren met de eisen in de hedendaagse architectuur.

Gevelbepleistering (Ook gekend als ‘Crépi‘) zorgt voor een strakke en homogene afwerking.


Sierpleister, ook crepie of gevelpleister genoemd, heeft oneindig veel mogelijkheden. Waar andere gevelmaterialen omwille van hun beperkingen moeten afhaken, kan sierpleister nog een stapje verder. Sierpleister leent zich namelijk uitstekend om complexe bouwdelen af te werken.


 

Gevelbepleistering